Tips voor veiligheid op de werkvloer

Een veilige werkvloer in de fabriek, op de bouwplaats of in de concertzaal. Wat voor soort bedrijf jij ook hebt, veiligheid is altijd belangrijk. Al was het maar vanwege de hoge kosten die jij als werkgever betaalt wanneer er een ongeval gebeurt. Jij bent immers verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Gebruik daarom onze basistips voor veiligheid op de werkvloer.

Bescherm de oren – altijd

De meest onderschatte manier om veiligheid te verbeteren is oorbescherming. Of het nou gaat om urenlange harde muziek in de concertzaal, luide machines op de bouwplaats of ergens anders, oren hebben er altijd onder te lijden. En mensen met gehoorbeschadiging lijden de rest van hun leven. Doordat ze constant geruis in hun oren hebben. Doordat ze slechthorend of zelfs doof zijn geworden. Doordat bloedvaatjes bij harde geluiden knappen en beginnen te bloeden. Voor ieder slachtoffer is het gevolg anders, maar wel groot. 

Als jij nog niet zo met oorbescherming bezig bent geweest, biedt dan in ieder geval een vergoeding voor gehoorapparaten of een voorraadje hoorbatterijen aan. De beste hoorbatterijen zijn van het merk Rayovac. De Rayovac batterijen passen bovendien in de meeste gehoorapparaten en zijn daarmee een goede keuze om als voorraad aan te bieden. Gedane schade neemt geen keer, maar je komt jouw werknemers hiermee wel tegemoet.

Om bovenstaande in de toekomst te voorkomen, moet je ook met gehoorbescherming bezig. Koop bijvoorbeeld goede oordoppen of noise cancelling koptelefoons. Daarmee horen jouw werknemers de harde muziek of de boor in hun hand nog wel duidelijk, maar niet meer zo hard dat het lawaai hun oren beschadigd.

Verdere hoofdbescherming

Hoofdbescherming gaat verder dan je oren. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidsbril voor iedereen die met chemische stoffen werkt. Zoals in de fabriek en op het lab. Maar ook voor lassers en houtbewerkers is een veiligheidsbril een must-have, want het beschermt hun ogen tegen splinters. 

Op bouwplaatsen en in fabrieken zijn bovendien veiligheidshelmen verplicht. Deze moet je dus aan je werknemers geven of uitlenen, anders ben je illegaal bezig. En die verplichting is niet voor niets, want je hoofd stoten tegen een metalen buis in de fabriek is al schadelijk. Maar met bouwmateriaal dat per ongeluk te vroeg uit de kraan valt, kan een bouwvakker ernstig verwonden of zelfs doden. Met een veiligheidshelm wordt het meest gevoelige deel van ons lichaam beschermt: het hoofd. Hoofdwonden zijn vaak ernstig en ook moeilijk te behandelen. Verstrek daarom veiligheidshelmen en -brillen aan jouw medewerkers.

Vergeet de veiligheidsschoenen niet

In fabrieken en op bouwplaatsen zijn veiligheidsschoenen ook onmisbaar. Dit zijn heel dikke schoenen met stalen neuzen en een extra dikke zool. Ze beschermen de voeten van jouw werknemers aan alle kanten. Door de extra dikke zool kunnen geen chemische stoffen of splinters tot de voet doordringen. De stalen neus voorkomt dat de tenen breken als er iets op de schoen valt. En door de hoge achterkant van de schoen kan er niet zo makkelijk water, modder of ander spul in de schoen komen. Zulke werkschoenen zijn vaak log en zwaar, maar beschermen jouw medewerkers wel heel goed. Schaf ze dus zeker aan.