3 tips voor het uurtje vóór je sollicitatie

Solliciteren is altijd spannend. Je hoort mensen vaak zeggen: “Toen ik eenmaal daar aan tafel zat viel alle spanning weg en ging het vanzelf.” De meeste spanning zit dus vooral in de laatste momenten vóór je daadwerkelijke sollicitatiegesprek. Daarom vandaag 3 tips voor die laatste loodjes.

Neem je laptop mee

Je bent uiteraard te vroeg aanwezig dus je moet nog even wachten. Straal professionaliteit uit terwijl je daar zit. Dus niet onderuitgezakt op je smartphone kijken alsof je bij de tandarts in de wachtkamer zit, maar pak bijvoorbeeld je laptop en probeer nog even je gedachten te verzetten. Al doe je het alleen maar voor het oog. Als de HR manager jouw komt ophalen terwijl jij net even de laatste aantekeningen op je hp spectre aan het doornemen bent, ziet dat er direct professioneel uit.

Je gesprek begint al bij parkeerplaats

Zodra je het terrein op rijdt van je nieuwe bedrijf, ben je zichtbaar. Niet per se voor degene met wie je zometeen om tafel zit, maar wel voor andere werknemers. De muren hebben oren én ogen! Alsof je ineens op het terrein bent van een gangsterwijk. Je wordt al gespot vanaf de derde verdieping en een andere werknemer die toevallig ook net parkeert weet precies waarvoor jij komt.

Ook de secretaresse achter de balie heeft vaak meer in te brengen dat je denkt. Dus als jij als een ongeïnteresseerde hork komt binnen lopen en plots begint te glimlachen als je wordt opgehaald voor je gesprek, dan valt dit zeker op. De manager zal ongetwijfeld navraag doen bij de secretaresse wat ze van je vond of wat haar eerste indruk was. Die kan dus maar beter goed zijn!

Ga nog even naar het toilet

Het toilet is je safe zone. Tenminste, als daar niemand anders is. Dit is de plek om nog even te checken of je overhemd goed zit, je lippenstift niet uitgelopen is of dat er geen rare pluk haar omhoog staat. Even die bevestiging voor jezelf dat je er goed uitziet en er klaar voor bent. Als je dus mooi op tijd (lees: te vroeg) bent, maak dan zeker even gebruik van deze laatste zelfcheck. Mensen snappen heus dat jij nog even een zenuwplasje moet doen.

Bonustip

Als je thuis je kleding kiest, ga je natuurlijk voor een nette outfit. Kies wel een outfit die bij je past en waar je je fijn in voelt. Als jij in je pak ‘hangt’, omdat je dit normaal nooit draagt dan valt dit direct op. Dus als je niet comfortabel bent met dat kleurtje of ruitje, ga dan liever voor safe. Misschien wat saaier, maar straalt wel zekerheid en vertrouwen uit. En dat telt!

Veel succes.