3 tips voor jouw zakelijke vloot

tips voor wagenpark

Ieder groeiend bedrijf heeft er mee te maken: de aankoop (of het beheer van) het wagenpark. Jouw werknemers moeten immers in een representatieve auto bij klantafspraken kunnen komen. Toch is het aankopen en beheren van een wagenpark niet zo eenvoudig als het klinkt. Wij vertellen je waar je op moet letten.

1. Aankoop goede auto’s

De eerste stap voor een nieuw wagenpark is uiteraard de aanschaf van de verschillende voertuigen. Heb je alleen auto’s nodig of heb jij ook behoefte aan bestelwagens? Het is belangrijk om dit eerst in kaart te hebben voordat je verder gaat kijken. Doe onderzoek naar de verschillende auto’s en de kosten die hieraan zijn verbonden. Zo is een BMW in onderhoud vele malen duurder dan een Opel. Om niet voor onverwachte kosten te komen staan is het verstandig om hier direct over na te denken.

2. Beheer vereenvoudigen

Het beheer van jouw vloot is ook een behoorlijk klus. Hoe groter de vloot, hoe grotere klus het beheer wordt. Met fleet management software wordt dit een stuk makkelijker gemaakt. Zo krijg je vaak toegang tot een dashboard waarmee je altijd realtime verbinding hebt met alle wagens uit jouw vloot. Mocht er een diefstal plaatsvinden kun je hiermee snel het voertuig traceren. toch is dit niet alles. Vanuit het dashboard krijg je ook overzichtelijk te zien wat de kosten zijn, wanneer welke auto een onderhoudsbeurt nodig heeft en kun je werknemers inplannen in een auto. Zo weet je zeker dat er geen auto’s dubbel zijn ingepland en voorkom je een hoop gedoe.

3. Duidelijke regels

Maak met jouw werknemers duidelijke regels om gedoe te voorkomen. Denk hierbij aan simpele regels als dat het verboden is om te roken in de auto. Maar dit kan natuurlijk ook nog verder gaan. Denk hierbij aan regels of werknemers ook particuliere kilometers mogen rijden met de auto. Denk ook aan regels over het terugbrengen van de auto’s. Het kan namelijk zo zijn dat jouw werknemers niet altijd op dezelfde tijden werken. Om frustratie te voorkomen kun je daarom beter duidelijke roosters maken zodat iedereen weet wanneer een auto teruggebracht moet worden.