De voor- en nadelen van boekhouden in Excel

Ben jij een startende ondernemer en op zoek naar een goede manier om je boekhouding bij te houden? Dan heb je wellicht overwogen te boekhouden in het programma Excel. Het is een programma dat je waarschijnlijk al standaard op je computer hebt staan, wat de optie zeer aantrekkelijk maakt. Is boekhouden in Excel geschikt voor jouw bedrijf? We zetten graag de voor- en nadelen voor je op een rij, zodat je een weloverwogen keus kunt maken.

De voordelen van boekhouden in Excel

Vooral als startende ondernemer telt iedere euro mee. Een gratis boekhoudprogramma klinkt daarom zeer verleidelijk! Om deze reden zijn er dan ook veel kleinere ondernemers en ZZP’ers die dit programma graag gebruiken. Een ander voordeel is dat online gratis templates te verkrijgen zijn. Dit maakt het boekhouden een stuk gemakkelijker. Wel is het belangrijk dat je templates neemt die van goede kwaliteit zijn. Om jezelf van kwaliteit te garanderen, kun je sjablonen natuurlijk ook kopen van een betrouwbare aanbieder. Je kunt zelfs een alles-in-1-pakket aanschaffen, waardoor je voordeel trekt van updates en ondersteuning. Hierdoor is het boekhouden alleen niet gratis meer. Het laatste voordeel van Excel is dat het programma zeer veel ruimte laat voor jou om flexibel gebruik te maken van het programma. Als je een beetje handig bent met Excel kun je je spreadsheets aanpassen aan je persoonlijke voorkeur.

De nadelen van boekhouden in Excel

Een foutje in een formule en je hele boekhouding klopt niet meer. Excel is hiermee zeer foutgevoelig. Erg vervelend, vooral als dit je veel geld kost. Het kan namelijk zijn dat je er te laat achter komt dat er iets niet helemaal klopt. Bovendien kan het tijdrovend zijn om te achterhalen waar de fout zit. Een ander nadeel is dat je altijd de gegevens zal moeten overtikken, omdat je bonnen en facturen niet kunt importeren. Hierdoor kost administratie veel meer tijd en het maakt boekhouden in Excel ook eigenlijk enkel een optie voor de kleinere ondernemingen.