De milieuvoordelen van overstappen op PVC-vrije printmedia

pvc vrij printmateriaal

PVC, of polyvinylchloride, is een veelgebruikt materiaal in de productie van printmedia. Niet zo gek, want het is stevig, goedkoop en daarnaast ook nog gemakkelijk te verwerken. Toch zijn er ook een aantal nadelen voor wat betreft het milieu. PVC is namelijk niet biologisch afbreekbaar en geeft ook nog eens giftige chemicaliën vrij als het afbreekt. Daarom is er steeds meer aandacht voor PVC-vrije printmedia en stappen steeds meer signmakers over op deze duurzamere variant. Je komt dit dan ook vaker tegen in zowel de online shops als fysieke winkels.

Milieuvoordelen PVC-vrij printmedia

Het milieuvoordeel is een van de belangrijkste overwegingen om over te stappen naar PVC vrij. Duurzaamheid is nou eenmaal een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering geworden. Zeker voor signmakers is het overstappen van PVC houdend naar PVC vrij een hele grote stap in de goede richting als het gaat om duurzaamheid. Vandaar ook de toenemende populariteit.

Recyclen van PVC-vrij materiaal

Recycling is al jaren een onderwerp dat nauw verbonden is aan duurzaamheid. Hiermee wordt namelijk gezorgd dat materialen worden hergebruikt of in ieder geval op een duurzame manier worden weggegooid. Met PVC vrij sla je als het ware twee vliegen in één klap. PVC-vrije printmedia is vaak gemaakt van recyclebare materialen, zoals papier of bioplastic. Dit betekent dat het na gebruik opnieuw kan worden gebruikt in plaats van dat het in het vuilnis belandt. Bovendien is het materiaal hiervoor ook al eens nuttig gebruikt. Op deze manier worden de grondstoffen dus maximaal benut om zodoende de totale uitstoot te beperken. Daarnaast is het voor de ondernemer ook nog eens prettig dat dit helpt bij het verminderen van het bedrijfsafval en bij het besparen van grondstoffen (wat ook een financiële besparing is).

Minder energieverbruik voor productie PVC-vrij printmateriaal

Tot slot het stuk van de productie van PVC houdende printmaterialen versus de productie van PVC vrije materialen. Zeker met de huidige energieprijzen die door het dak gaan is het een snelle (financiële) besparing om te kijken of er bespaard kan worden met het energieverbruik. Dat antwoord is gelukkig ja. Want PVC vrije printmaterialen kosten in de productiefase aanzienlijk minder dan de PVC houdende varianten. Dit komt omdat er bij het maken van pvc houdende materialen gebruik wordt gemaakt van een chemisch proces. PVC vrije materialen daarentegen worden vaak gemaakt op basis van plantaardige grondstoffen. Dit zorgt niet alleen voor minder uitstoot, maar ook voor minder energieverbruik. Een win-win dus.

In samenvatting, door over te stappen op PVC-vrije printmedia kan men bijdragen aan een duurzame en milieuvriendelijke wereld. Het is biologisch afbreekbaar, gemaakt van recyclebare materialen en vaak minder energie-intensief in productie. Bedrijven die hun milieubelasting willen verminderen, zouden zeker overwegen om over te stappen naar PVC-vrije printmedia.