De top IT-trends van 2022

De afgelopen jaren is de IT-branche ontzettend hard gegroeid. Dit ging eigenlijk prima tot we ineens te maken kregen met een pandemie. De samenleving werd verplicht om thuis te werken en werkgevers werden gedwongen om bijvoorbeeld een digitale werkplek te creëren. Het belang van veilig en op afstand werken is ook duidelijk terug te zien in de resultaten. In deze blog nemen we jou mee in de belangrijkste trends omtrent de IT-branche. 

Elektronische berichten 

Traditionele vormen van EDI zijn voor veel organisaties nog te duur en daarom moet er gekeken worden naar alternatieven. De managed AS2 is hierbij de oplossing. Het biedt dezelfde security en vertrouwelijkheid, maar dan via het internet. Het is een moderne en populaire manier om bestanden veilig en betrouwbaar uit te wisselen. 

Leg de focus op digitale vaardigheden

De digitale wereld breidt zich continu uit en we hebben steeds meer mogelijkheden. Het is natuurlijk wel belangrijk dat wij ook blijven meegroeien. Als we niet meegroeien is het mogelijk dat we er niet optimaal gebruik van maken. Dit is natuurlijk ontzettend zonde en daarom moet er in 2022 ingespeeld worden op de digitale vaardigheden van de werknemers. Er komen serieuze trainingen en adopties om medewerkers vaardig te maken in de omgang met de nieuwe technologieën. 

Data wordt belangrijker dan ooit

Data wordt met de dag belangrijker. Alle besluiten die genomen worden, zijn gebaseerd op data. Daarnaast maken we gebruik van Artificial Intelligence om processen te automatiseren. Ook deze komen voort uit data en we gaan steeds meer data ontsluiten en patronen herkennen. Processen worden steeds versnelt en de tussenkomst van de mens wordt steeds minder. 

Digitale vaardigheden monitoren 

Zoals we hierboven al hadden aangegeven wordt het belang van de digitale vaardigheden steeds belangrijker. Een ander onderdeel dat tegelijkertijd meegroeit is het monitoren van de digitale vaardigheden. Door enquêtes of waarnemingen te koppelen aan de data worden de vaardigheden van de medewerkers gemeten. Op deze manier wordt de manier van werken continu aangepast aan de nieuwe technologieën. 

Cybersecurity 

De toename van flexibel werken betekent ook dat er veel belangrijke data buiten de kantoormuren te vinden zijn. Dit heeft serieuze consequenties voor de digitale beveiliging van de organisatie. In 2020 kreeg de Autoriteit Persoonsgegevens rond de 24.000 meldingen van datalekken en steeg het aantal hacking- en phishing-incidenten met 30%. Dit zijn forse cijfers en daarom is de cybersecurity een van de grootste uitdagingen voor organisaties. Organisaties moeten hier rekening mee houden en het vraagt om vergaande maatregelen op het gebied van proces, mens en techniek.